Culoarea anului…cine, ce, unde, cand, cum, de ce?

13 mai

Culoarea anului influenteaza activitatea tuturor designerilor (designeri vestimentari, designeri grafici, designeri industriali, designeri de interior), precum si vestimentatia iubitorilor de moda.

Cine alege culoarea anului?colourr

Ai auzit de Pantone? Pe scurt, Pantone Inc. este compania care seteaza standardele in culoare; de 50 de ani este autoritatea si principalul furnizor al culorilor profesionale in pictura, materiale si industrie prelucratoare. Bazele acestei companii au fost puse de Lawrence Herbert.

Initial era o tipografie, ce realiza carti de vizita color. Herbert a creat o paleta de culori, ghidul de culori Pantone sau Pantonar, astfel incat orice nuanta de culoare, exprimata printr-un cod si un nume, este aceeasi, indiferent de locatie.Pantone_PantoneBook

Pantone continua, in cadrul institutului, sa schiteze noi tendinte cromatice si sa studieze influenta culorilor asupra gandirii umane, emotiilor si reactiilor fizice, astfel incat sa fie utilizate cat mai eficace.

Sunt 4 tipuri de sisteme de culori Pantone, fiecare cu particularitatile lui in functie de domeniul de aplicare:

1. Pantone Matching System (PMS) – care se foloseste in industria tipografica, pentru determinarea nuantelor de cerneala.

2. Pantone pentru imbracaminte si casa – haine, mobila etc.

3. Pantone pentru arhitectura si interioare – lemn, piele, tesaturi, metale etc.

4. Pantone Plastics Color System – pentru materiale plastice

Totul a inceput odata cu trecerea in noul mileniu, anul 2000, cand Pantone a ales pentru prima data culoarea anului si de atunci a ramas ca o traditie.

Cum si cine alege culoarea anului?createyourown_60

Timp de doua zile, in fiecare an, compania Pantone gazduieste intr-o capitala europeana mai multe figuri reprezentative din domeniul culorilor standardizate.  Cum fiecare culoare are o anumita denumire si simbolizeaza ceva special, este aleasa astfel incat sa fie in concordanta cu tot ce se intampla in lume.sephora-pantone-color-of-the-year-project-1

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Pantone cerceteaza amanuntit influenta globala a culorilor, incepand din primavara anului precedent, urmaresc trendurile si organizeaza intalniri secrete. Pentru alegerea unei culori reprezentative iau in vizor industria spectacolului, filmele, colectiile de arta, artistii noi, destinatiile populare, evenimentele sportive, noile tesaturi si alte conditii socio-economice care capteaza atentia.   

IMG_3079Odata ce culoarea este aleasa, urmeaza etapa a doua: specialistii definesc nuanta exacta si cerceteaza cum va putea fi folosita in materiale textile, in reclame, in machiaj (Sephora creaza o linie intreaga in aceasta nuanta) etc. Verdictul este dat in luna decembrie a anului precedent in cadrul unei carti intitulata Pantone View, care va fi cumparata de designeri din toate domeniile, pentru a-i ghida in activitatea lor, la pretul de 750 $.

Fiecare culoare reprezinta o anumita emotie!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Mummy Made.It - Gluten Free, Paleo Desserts

Gluten Free Recipes|Paleo Recipes|Sugar Free Recipes|Healthy Desserts

Maskcara

Get out there, gorgeous.

%d blogeri au apreciat asta: